GDPR Novinky v ochraně osobních údajů

EDPB: Nový seznam operací, které podléhají GDPR

9. 10. 2018

Evropský Sbor pro ochranu osobních údajů (European Data Protection Board) zveřejnil svou pozici k seznamům druhů operací, které podléhají požadavku na posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (Data Protection Impact Assessment). Jednotlivé národní úřady pro ochranu osobních údajů tyto seznamy předložily v červenci 2018 uvedené evropské poradní autoritě v podobě návrhů na splnění povinnosti ukládané GDPR v čl. 35, odst. 4.

Český Úřad pro ochranu osobních údajů, obdobně jako ostatní dozorové úřady v Evropské unii, v současné době zapracovává připomínky Sboru pro ochranu osobních údajů. Tento postup zvolil Sbor pro ochranu osobních údajů pro dosažení kompatibility v posuzování vlivu na ochranu osobních údajů v rámci členských států EU. Více informací zde.

 


Splňují weby evropských institucí směrnici o zpracování osobních údajů?

8. 7. 2019

Evropský inspektor ochrany osobních údajů v kontextu svých avizovaných priorit (zaměření na digitální etiku a hlubší…

více

Vyjádření Ústavního soudu k data retention

5. 6. 2019

Úřad pro ochranu osobních údajů se vyjádřil k nálezu Ústavního soudu ve věci Data retention. Ústavní soud nezrušil napadenou právní úpravu, která dle názoru ÚOOÚ zvyšuje nároky na všechny účastníky procesu uchování provozních a lokalizačních…

více

GDPR: prezident podepsal návrh zákonů, Brexit a přenos osobních údajů

18. 4. 2019

Prezident republiky České republiky podepsal oba návrhy zákonů (Zákon o zpracování osobních údajů a Zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zpracování osobních údajů), které se váží k GDPR. Předpokládá se, že oba…

více

Vyjádření Evropského sboru k používání osobních údajů v průběhu volebních kampaní

28. 3. 2019

Evropský sbor pro ochranu osobních údajů zveřejnil výklad a soubor pravidel, které musí politické strany a kandidáti dodržovat s ohledem na ochranu osobních údajů při volebních kampaních. Vedou k tomu poznatky o rozšiřování technik zpracování…

více

Novinky z GDPR: Zbytečné udělení souhlasu a další dokument předložen k veřejnému připomínkování

11. 12. 2018

Na konferenci GDPR plus 180 dní zaznělo opakovaně důrazné upozornění Úřadu pro ochranu osobních údajů pro správce a zpracovatele osobních údajů, kteří požadují v rozporu s GDPR po svých klientech udělení…

více

Evropský inspektor ochrany údajů Buttarelli o digitální etice

21. 11. 2018

Evropský inspektor ochrany osobních údajů Giovani Buttarelliho vystoupil na 40. mezinárodní konferenci o bezpečnosti, která se konala za účasti víc než 1000 odborníků z celého světa. Buttarelli se mimo jiné věnoval nebezpečí technologických…

více

GDPR: Předávání osobních údajů do třetích zemí

22. 10. 2018

K otázce předávání osobních údajů do třetích zemí je možné nalézt přehled bezpečných zemí na webových stránkách

více

GDPR z praxe: Chybná interpretace vyžadování souhlasu se zpracováním osobních údajů

4. 9. 2018

Předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů důrazně upozornila na chybné a zavádějící vyžadování poskytování souhlasu se zpracováním osobních údajů. ÚOOÚ tak chce upozornit veřejnost, že vyžadování souhlasu může…

více

ÚOOÚ vypsal další termín konzultací pro pověřence

2. 8. 2018

Úřad pro ochranu osobních údajů vyhlásil třetí pokračování konzultací pro pověřence, které je plánováno na 22. srpna 2018 od 9.30 do 13.00 h. Konzultace je určena výhradně pro jmenované pověřence…

více

Evropský sbor pro ochranu osobních údajů zahájil svoji činnost

13. 6. 2018

V pátek 25.5. 2018 zahájil svoji činnosti Evropský sbor pro ochranu osobních údajů, nezávislý evropský subjekt, který přispívá k jednotnému uplatňování pravidel ochrany údajů v celé Evropské unii a prosazuje spolupráci mezi úřady…

více

GDPR: konzultační hotline ÚOOÚ

28. 5. 2018

Od 25. 5. 2018 je účinné Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). V souvislosti s touto problematikou zavedl Úřad pro ochranu osobních údajů novou konzultační telefonní linku, na níž poskytuje základní…

více

ÚOOÚ: Cookies podle GDPR

24. 5. 2018

Úřad pro ochranu osobních údajů zveřejnil návrh pro využívání cookies ve světle GDPR, které právě vstupuje v účinnost. Návrh je předložen k veřejné diskuzi. Zapojte se do diskuze i vy! Doporučení ke zpracování…

více

Příručka MPO ČR pro přípravu na GDPR

9. 5. 2018

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo na svých webových stránkách užitečnou příručku k implementaci GDPR pro malé a střední podniky. Najdete v ní například informace o povinnostech správců s souvislosti s…

více

GDPR a kodexy chování

2. 5. 2018

Úřad pro ochranu osobních údajů zveřejnil odpovědi na otázky týkající se přípravy a monitorování kodexů chování

více
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto stránek s tím souhlasíte.